Pékáruk zsír-és szénhidráttartalma
PÉKÁRUK (Adatok 100 grammra) |
Zsír gramm |
Szénhidrát gramm |
2.3 |
65.0 |
|
1.0 |
53.0 |
|
2.4 |
46.0 |
|
10.4 |
54.0 |
|
1.0 |
50.0 |
|
10.6 |
38.3 |
|
3.6 |
49.6 |
|
1.5 |
49.0 |
|
1.8 |
56.4 |
txt:
Abonett;
2,3; 65,0
Alföldi kenyér;
1,0; 53,0
Bakonyi barna kenyér;
2,4; 46,0
Briós; 10,4; 54,0
Erzsébet kenyér;
1,0; 50,0
Fánk; 10,6; 38,3
Fehér kenyér;
3,6; 49,6
Félbarna kenyér;
1,5; 49,0
Francia kenyér;
1,8; 56,4
Ebben a táblázatban a pékáruk nevei mellett elsőként az szerepel,
hogy hány gramm zsírt tartalmaznak, másodikként pedig az, hogy hány gramm a szénhidráttartalmuk.
- Olvasd be a fájl tartalmát, majd írd ki a képernyőre.
- Írd ki annak a pékárunak a nevét, amelyiknek a legkisebb a zsírtartalma.
- Rendezd növekvő sorba a szénhidráttartalmat, majd írd ki az új
sorrendet. A sorbarendezés során ne vesszen el az eredeti sorrend sem. A
sorbarendezésre használhatod az Array.Sort() metódust.
- Keresd meg az első 0,7 gramm zsírtartalmú pékárut. Ha van
ilyen,írd ki a nevét. Ha van másik is (harmadik, stb.), annak is írd ki a
nevét. Készítsd fel ezt a kódot arra, hogy más pékáruk adataival is jól
működjön. Ha pl. nincs ilyen érték, akkor adjon hibaüzenetet.- Írd ki a pékáruk
az átlagos szénhidráttartalmát. Ehhez
először összegezned kell az értékeket, majd elosztani a darabszámmal.
- Írd ki az átlag alatti szénhidráttartalmú pékáruk neveit egy új
fájlba.